diumenge, 12 d’octubre del 2008

Estem d'aniversari, fem 30 anys!

Enguany s'escau el trentè aniversari de la fundació del Casal Francesc Macià, és a dir, d'Esquerra Republicana de Catalunya a Gràcia. Era l'any 1978 quan un grup emprenedor de persones entre els quals el recordat Marià Tudela que en va ser el primer President van decidir fundar el Casal i situar-lo en el mateix local en què encara ara ens trobem, al carrer de Sant Salvador 111.

Certament en termes històrics hauríem de parlar millor d'una refundació que no pas de la fundació atès que òbviament ERC data de l'any 1931 com és ben sabut.

El precedent històric gracienc seria l'Ateneu Republicà de Gràcia on el dia 17 de març de 1931 s'inicià la Conferència d'Esquerres Catalanes que els dies següents continuà al Foment Republicà de Sants amb la finalitat de crear un partit democràtic, d'esquerres i catalanista.

La fundació d'ERC suposava la cristal.lització d'un projecte polític de llarg abast format per diverses tradicions culturals i polítiques populars basades en els eixos del catalanisme i el progressisme.

ERC va ser formada per la unió del Partit Republicà Català, el Grup de L'Opinió, Estat Català i entitats comarcals i de barri de tarannà republicà com l'esmentat Ateneu Republicà de Gràcia.

Els primers dirigents en foren Francesc Macià i Jaume Aiguader (Estat Català), Joan Lluhí (L'Opinió), i Lluís Companys i Marcel.lì Domingo (Partit Republicà Català) entre molts altres.

L'any 1978 les coses eren ben diferents, ERC havia patit com ningú la represió franquista amb milers d'executats, represaliats i exiliats i havia tingut moltes dificultats per reconstituir-se afegides al fet que no va ser legalitzada per a les primeres eleccions espanyoles del 1977.

És per això que cal reconèixer seriosament la tasca abnegada dels pioners que al nostre Districte van tenir l'energia necessària per fundar el Casal en aquells anys difícils de la transició.

Al llarg de tots aquests anys ERC igual que en els seus inicis s'ha anat enriquint amb diverses aportacions. Així la Crida Nacional a ERC liderada per Josep-Lluís Carod-Rovira (exdirigent de Nacionalistes d'Esquerra) i Àngel Colom (exdirigent de la Crida a la Solidaritat) van significar el gir d'ERC cap a l'independentisme. Posteriorment seguiren altres incorporacions de companys provinents de diferents sensibilitats de l'independentisme, de Catalunya Lliure (un cop dissolta Terra Lliure) a inicis del noranta i de l'Assemblea d'Unitat Popular el 1996. Tos plegats hem anat configurant l'ampli espectre que representa avui Esquerra.

És doncs un bon moment per fer balanç dels trenta anys i perquè no, també de celebrar-ho. Per això des d'ERC-Gràcia hem preparat un programa d'actes que tractaran l'analisi política i social des de diferents aspectes com el municipalisme, la immigració, el projecte nacional de futur i també una mirada a la figura històrica de Francesc Macià que dóna nom al nostre casal i del qual s'escau també enguany el 75è aniversari de la seva mort.

És per això que convidem a tota la ciutadania gracienca i a tohom en general a participar en aquests actes que s'aniran desenvolupant en els propers mesos i a seguir treballant i lluitant pels mateixos ideals de la nostra fundació: la justícia social i la llibertat nacional del nostre poble.

http://30anyscasalgracia.blogspot.com

http://erc-gracia.blogspot.com
Autor de l'escrit: Miquel Pagès i Torroja, http://blocs.gracianet.cat/miquelpages