dijous, 6 de novembre del 2008

Portabella repassa els 30 anys d'Ajuntaments i proposa un canvi de model per Barcelona



El passat 4 de Novembre va tenir lloc un dels actes centrals del 30è Aniversari del Casal Francesc Macià d’ERC-Gràcia.

L'acte va consistir en una conferència d’en Jordi Portabella sota el títol 30 anys ajuntaments democràtics: per un nou model de ciutat.


La benvinguda a l’acte va dur-la a terme el President del Districte de Gràcia, en Ricard Martínez, que va destacar “que els partits polítics formen part de l’entramat polític i social del sistema democràtic, i que cal també tenir-ne cura i tenir-los en compte”.



Així mateix, va intervenir el President del Casal Francesc Macià, en Miquel Pagès, que va fer un repàs dels alcaldes de Barcelona de l’època republicana, en Jaume Aiguader, Carles Pi i Sunyer i Hilari Salvadó. A la vegada, va fer èmfasi en el fet que ja fa molts anys que els ideals nacionals i de justícia social que representa Esquerra Republicana de Catalunya són presents als ajuntaments del país.


Jordi Portabella, per la seva banda va fer una relació històrica del municipalisme republicà i d’esquerres d’àmbit català, contraposat sovint al model espanyol. Així, va repassar les idees de Valentí Almirall, Isidre Lloret i d’altres.

Posteriorment, va posar de manifest el nexe històric i ideològic entre les polítiques de l’Ajuntament de Barcelona en l’època republicana, dutes a terme per Jaume Aiguader, com ara la concepció de servidor al ciutadà del funcionariat, el Pla Macià i polítiques en Turisme, Mercats i Promoció Econòmica duta a terme en aquella època, fent èmfasi en la modernitat d’aquelles idees relacionades amb les que ERC va dur a terme quan va formar part de l’equip de govern en el període 2003-2007.

Fent un repàs de l’època postfranquista, va comentar el model de ciutat existent en aquella època, exitós, el dels Jocs Olímpics, però remarcant que ara aquell model està exhaurit.



Contraposat a aquell model va desgranar el model que presenta per la Ciutat Esquerra Republicana de Catalunya, basat en Barcelona com a Capital política i econòmica de Catalunya, com a capital capaç de vertebrar una influència d’àmbit global i internacional, superant el marc espanyol, i amb capacitat de donar serveis a la ciutadania.


Aquest model ha de tenir en compte quatre grans factors:

1- el canvi demogràfic i la incorporació de nova ciutadania ja migrada que vol fer a Barcelona el seu recorregut vital

2- l’emprenedoria i innovació com a motor econòmic

3- la sostenibilitat com a mitjà

4- el motor de la llibertat, incloent el dret a decidir com a eines de relació.

En conclusió, fou una conferència interessant, i va acabar amb intervencions i preguntes de veïns i veïnes.